Η επιληψßα μπορεß να εßναι ιδιοπαθÞς (üπου εßναι και η πιο συχνÞ μορφÞ και στο σκýλο και στη γÜτα) Þ επßκτητη (λüγω σχηματισμοý ουλÞς στο φλοιü Þ στα γÜγγλια των εγκεφαλικþν ημισφαιρßων απü κÜποια μεταβολικÞ εγκεφαλοπÜθεια, νευροτοξßκωση Þ τραυματισμü.)
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
Τα συχνüτερα αßτια των επιληπτικþν κρßσεων στο σκýλο και στη γÜτα εßναι καποια εκφυλιστικÜ Þ αγγειογενÞ νοσÞματα (νευροδυστροφßες,ισχαιμικÞ εγκεφαλοπÜθεια), καποια κληρονομικÜ νοσÞματα üπως η υδροκεφαλßα, μεταβολικÜ νοσÞματα (ηπατικÞ εγεφαλοπÜθεια,ουραιμßα,υπογλυκαιμßα,κ.α.), νεοπλÜσματα, λοιμþδη νοσÞματα, ιδιοπαθÞ Þ με Üγνωστη αιτßα, τραυματισμοß και νευροτοξικþσεις.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Η επιληψßα εκφρÜζεται με τις επιληπτικÝς κρßσεις.Η επιληπτικÞ κρßση χαρακτηρßζεται απü διαταραχÝς της συνεßδησης και της συμπεριφορÜς και απü αυτüνομα συμπτþματα με μη ελεγχüμενη κινητικÞ δραστηριüτητα.
Ο συχνüτερος τýπος επιληπτικþν κρßσεων εßναι οι βαριÜς μορφÞς γενικευμÝνες κινητικÝς, οι οποßες χαρακτηρßζονται απü διαταραχÝς της συνεßδησης, μυικοýς σπασμοýς, απροαßρετη οýρηση Þ αφüδευση.
Οι κρßσεις μπορεß να να εßναι μεμονομÝνες (μßα μÝσα στο 24ωρο), ομαδικÝς (περισσüτερες απü δυο στο ßδιο χρονικü διÜστημα) Þ να συνεχßζονται για μισÞ þρα και πÜνω-η λεγüμενη επιληπτικÞ κατÜσταση Þ status epilepticus.
Στην επιληπτικÞ κρßση υπÜρχουν στÜδια.Στο πρþτο στÜδιο την «αýρα» το ζþο παρουσιÜζει ανησυχßα, Üσκοπη περιπλÜνηση και επιζητεß τη παρουσßα του ιδιοκτÞτη.Το «κýριο» στÜδιο διαρκεß απü 30 δευτερüλεπτα ως λßγα λεπτÜ και χαρακτηρßζεται απü απþλεια συνεßδησης και σπασμοýς. ΤÝλος κατÜ το «μετεπιληπτικü» στÜδιο τα ζþα παρουσιÜζουν Üσκοπη περιπλÜνηση,ανησυχßα,αποπροσανατολισμü,κατÜπτωση,αμαýρωση,κ.α.Τα συμπτþματα του μετεπιληπτικοý σταδßου μπορεß να διαρκÝσουν απü λßγα λεπτÜ ως Ýνα 24ωρο.
Σε ορισμÝνα ζþα ως εναυσματικοß παρÜγοντες της επιληπτικÞς κρßσης μποροýν να δρÜσουν τα Ýντονα φωτεινÜ και ακουστικÜ ερεθßσματα üπως οι αστραπÝς πχ, η σεξουαλικÞ διÝγερση, η πανσÝληνος κ.α.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η περιοδικÞ εμφÜνιση επιληπτικþν κρßσεων, η πρωτοεμφÜνισÞ τους σε ηλικßα απü 6 μηνþν μÝχρι 5 χρονþν και η απουσßα Üλλων νευρικþν συμπτωμÜτων Þ συστηματικþν διαταραχþν μεταξý των κρßσεων συνηγοροýν υπÝρ της ιδιοπαθοýς επιληψßας.
Αν και η ιδιοπαθÞς επιληψßα εßναι το συχνüτερο αßτιο των επιληπτικþν κρßσεων, σε κÜθε ýποπτο περιστατικü θα πρÝπει να γßνεται üσο το δυνατü πληρÝστερη διερεýνηση.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Το βασικüτερο, πριν απü κÜθε θεραπευτικÞ προσπÜθεια, εßναι η κατανüηση του ιδιοκτÞτη του επιληπτικοý ζþου üτι η νüσος εßναι ανßατη, üτι υπÜρχει το ενδεχüμενο της υποτροπÞς Þ της επιδεßνωσης των επιληπτικþν κρßσεων και η κατανüηση της υποχρÝωσης που αναλαμβÜνει.
Η αντιεπιληπτικÞ αγωγÞ Ýχει σα στüχο την εξαφÜνιση των επιληπτικþν κρßσεων χþρις την εμφÜνιση παρενεργειþν απü τα φÜρμακα.Ο στüχος üμως αυτüς επιτυγχÜνεται στο 50% των περιστατικþν.
Η αντιεπιληπτικÞ αγωγÞ δεν εßναι απαραßτητη στα ζþα που παρουσιÜζουν μßα Þ περισσüτερες κρßσεις σε διÜστημα μεγαλýτερο των 6 μηνþν. Θα πρÝπει να αρχßζει Üμεσα üμως üταν οι κρßσεις εμφανßζονται σε διÜστημα μικρüτερο των 6 εβδομÜδων.
Το φÜρμακο πρþτης επιλογÞς εßναι η φαινοβαρβιτÜλη, η οποßα χορηγεßται απü το στüμα σε μßα εναρκτÞρια δüση ανÜ 12ωρο, η οποßα εξατομικεýεται ýστερα απü 20 ημÝρες συνεχοýς χορÞγησης.
Η συγκÝντρωση του Þ των αντιεπιληπτικþν φαρμÜκων θα πρÝπει να προσδιορßζεται σε δεßγματα αßματος για να εκτιμηθεß η αποτελεσματικüτητÜ τους.Η εξÝταση αυτÞ θα πρÝπει να επαναλαμβÜνεται κÜθε 6 μÞνες για την αποφυγÞ υπο- Þ υπερδοσßας.
Ο περιοδικüς αιματολογικüς και βιοχημικüς Ýλεγχος του ζþου εßναι σημαντικüς για τον Ýλεγχο των παρενεργειþν του χορηγοýμενου αντιεπιληπτικοý σχÞματος.
Σε περßπτωση που με τη φαινοβαρβιτÜλη δεν ελεγχθοýν τα συμπτþματα επιβÜλλεται η προσθÞκη και Üλλων αντιεπιληπτικþν φαρμÜκων üπως το βρωμιοýχο κÜλιο.