Η λεúσμανßαση, γνωστÞ και ως Καλα-αζÜρ, θεωρεßται απü τοπιο συχνÜ λοιμþδη νοσÞματα των σκýλωνστην ΕλλÜδα. Εßναι μια μολυσματικÞ ανθρωποζωονüσος που προκαλεßται απü Ýνα πρωτüζωο τη Leishmania infantum.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Η μετÜδοση γßνεται μÝσω του νýγματος των θηλυκþν φλεβοτüμων(σκνιπþν). Οι φλεβοτüμοι ( σκνßπες) ζουν κυρßως σε θερμÜ κλßματα και μεταδßδουν τη leishmania τις νυχτερινÝςþρες, μετÜ τη δýση του ηλßου. Οι σκνßπες γεννοýν τα αυγÜ τους και φωλιÜζουν σε σκοτεινÜ και υγρÜ μÝρη , σε ρωγμÝς τοßχων και σε κüπρανα ζþων. ¸τσι οι περιοχÝς που συνÞθως πλÞττονται εßναι οι αγροτικÝς και ημιαστικÝς.
Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΖΟΟΥ
· Η μολυσμÝνη σκνßπα η οποßα φÝρει στα στοματικÜ της μüρια τη προμαστιγωτÞ μορφÞ της λεßσμÜνιας, τη μεταδßδει μÝσω του αßματος στο σκýλο και τον μολýνει.
· Στο αßμα του σκýλου η προμαστιγωτÞ μορφÞ λαμβÜνεται απü τα ιστιοκýτταρα και τα μακροφÜγα.
· Στα μακροφÜγα ορισμÝνα πρωτüζωα αναπαρÜγονται και μετατρÝπονται σε αμαστßγωτες μορφÝς και ορισμÝνα φαγοκυτταρþνονται και καταστρÝφονται. Οι αμαστßγωτες μορφÝς του πρωτüζωου πολλαπλασιÜζονται στα κýτταρα και προσβÜλλουν διÜφορα εßδη ιστþν.
· Η μη μολυσμÝνη θηλυκÞ σκνßπα τσιμπÜει τον μολυσμÝνο σκýλο και μολýνεται λαμβÜνοντας με το αßμα μακροφÜγα κýτταρα που Ýχουν μολυνθεß απü την αμαστßγωτη μορφÞ της leishmania.
· Στον οργανισμü της σκνßπας τα παρασιτοýμενα μακροφÜγα στο πρüσθιο τμÞμα του μεσεντερßου πολλαπλασιÜζονται και εξελßσσονται στη προμαστιγωτÞ μορφÞ σε χρονικü διÜστημα 8-10 ημερþν και τÝλος μεταναστεýουν στα στοματικÜ μüρια της σκνßπας
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Τα συμπτþματα που εμφανßζουν τα σκυλιÜ εßναι ποικßλα. Απü τη στιγμÞ που μια σκνßπα τσιμπÜει Ýνα σκýλο Ýως τη στιγμÞ που θα εκδηλωθεß το νüσημα μπορεß να μεσολαβÞσει χρονικü διÜστημα 1 μÞνα Ýως 7 χρüνια.
Η συμπτωματολογßα ενüς σκýλου που νοσεß απü τη λεúσμανßαση εξαρτÜται απü τον ßδιο τον οργανισμü του ζþου, και το χρονικü διÜστημα που αυτüς νοσεß.
ΥπÜρχουν κÜποιες περιπτþσεις σκýλων που εßναι ανθεκτικοß, δεν εμφανßζουν συμπτþματα και παραμÝνουν φορεßς ενþ υπÜρχει πÜντα και η πιθανüτητα της αυτοúασης.
Στην περßπτωση της αυτοßασης, μετÜ την εßσοδο του πρωτüζωου στον οργανισμü του σκýλου ενεργοποιοýνται με τÝτοιο τρüπο οι αμυντικοß μηχανισμοß του ζþου που o εισβολÝας-πρωτüζωο απομονþνεται και καταστρÝφεται.
Απü τα παραπÜνω συμπεραßνουμε üτι πολý σημαντικü ρüλο παßζει η γενετικÞ καταβολÞ αλλÜ και η ανοσολογικÞαπÜντησητου οργανισμοý στο παρÜσιτο.
¸τσι ζþα στα οποßα ενεργοποιεßται η κυτταρικÞ ανοσßα δεν εμφανßζουν συμπτþματα, εßναι ορολογικÜ αρνητικÜ Þ ελαφρþς θετικÜ ( ýποπτα), ενþ σε ζþα που ενεργοποιεßται η χημικÞ ανοσßα εμφανßζουν υψηλοýς τßτλους στις ορολογικÝς εξετÜσεις και εμφανßζουν Ýντονα συμπτþματα.
¸τσι θα λÝγαμε üτι στη πρþτη περßπτωση τα ζþα εßναι ανθεκτικÜ και στη δεýτερη ευαßσθητα Ýναντι του νοσÞματος. Εßναι πιθανüν üμως κÜποιοι παρÜγοντες να διαταρÜξουν τις ισορροπßες που Ýχει θÝσει ο οργανισμüς για τον Ýλεγχο της νüσου και να οδηγÞσουν στην αλλαγÞ της αντßδρασης του ζþου στο πρωτüζωο με αποτÝλεσμα ο μÝχρι σÞμερα ανθεκτικüς οργανισμüς να μετατραπεß σε ευαßσθητο και το αντßθετο. ΚÜποιοι τÝτοιοι παρÜγοντες εßναι για παρÜδειγμα η χορÞγηση κÜποιων φαρμÜκων, η προσβολÞ απü λοιμþδη νοσÞματα, ο καρκßνος.
ΚαταλÞγουμε τελικÜ στο συμπÝρασμα üτι οι η λεúσμανßαση εßναι Ýνα νüσημα που δεν εκδηλþνεται με τον ßδιο τρüπο σεκÜθε ζþο και σε κÜθε περßπτωση πρÝπει να ελÝγχονται πολý συχνÜ τα ζþα που ζουν σεενδημικÝς περιοχÝς ακüμα και εκεßνα που δεν Ýχουν κανÝνα σýμπτωμα.
ΟρισμÝνα γενικÜ συμπτþματα εßναι η μειωμÝνη διÜθεση, ανορεξßα, μεßωση σωματικοý βÜρους, εýκολη κüπωση, επßσταξη, ρινορραγßα. Επßσης οι δερματικÝς αλλοιþσεις üπως αποφολιδωτικÞ δερματßτιδα (πυτιρßδα), δερματικÜ οζßδια , πυþδη δερματßτιδα κ.α.
ΟφθαλμολογικÜ προβλÞματα üπως ιριδοκυκλßτιδα Þ και πανοφθαλμßτιδα, χωλüτητα κ.α.
Και μην ξεχνÜμε τα ασυμπτωματικÜ ζþα που νοσοýν αλλÜ δενÝχουν εμφανßζουν συμπτþματα.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
ΥπÜρχουν οι ακüλουθοι τρüποι διÜγνωσης της λεúσμανßασης :
ΟρολογικÝς μÝθοδοι
Με μια απλÞ λÞψη αßματος μπορεßτε σχετικÜ Üμεσα να γνωρßζετε αν το ζþο σας Ýχει Þ δεν Ýχει προσβληθεß απü τη λεúσμανßαση.
Οι μÝθοδοι εξÝτασης αßματος εßναι η Elisa και τα χρωματογραφικÜ τÝστ τα οποßα γßνονται στο ιατρεßο. Με τη βοÞθεια ενüς απλοý τÝστ μποροýμε να ελÝγξουμε σε χρονικü διÜστημα 8-20 λεπτþν περßπου αν το ζþο μας εßναι θετικü Þ αρνητικü.
Η μÝθοδος IFA εßναι μια ορολογικÞ μÝθοδος που μετÜ την αιμοληψßα το αßμα αποστÝλλεται σε εξειδικευμÝνο εργαστÞριο και το θετικü αποτÝλεσμα τιτλοφορεßται.
ΠαρασιτολογικÝς
Εßναι εξετÜσεις που διεκπεραιþνονται σε εξειδικευμÝνο εργαστÞριο και η εξÝταση γßνεται μετÜ απü λÞψη υλικοý απü τα λεμφογÜγγλια, το μυελü των οστþν και το δÝρμα.
ΜοριακÝς
Εßναι η PCR ποιοτικÞ και ποσοτικÞ που διεκπαιρεþνεται σε ελÜχιστα εργαστÞρια στην ΕλλÜδα και θεωρεßται απü τις πιο σýγχρονες και αξιüπιστες μεθüδους ανßχνευσης του πρωτüζωου. Το μειονÝκτημα της μεθüδου εßναι η τιμÞ της (εßναι ακριβÞ μÝθοδος) .
ΙστοπαθολογικÝς – ανοσοßστοχημικÝς
ΛαμβÜνοντας Ýνα τεμÜχιο ιστοý απü δÝρμα Þ απü οποιοδÞποτε üργανο μποροýμε να το στεßλουμε για βιοψßα και να ανιχνεýσουμε το πρωτüζωο.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΠρÝπει να γνωρßζουμε üτι απü τη στιγμÞ που Ýνας σκýλος εμφανßσει συμπτþματα και δεν γßνει καμßα προσπÜθεια θεραπευτικÞς αγωγÞς τüτε το 90% των σκýλων θα πεθÜνει μετÜαπü χρονικü διÜστημα 3-24 μηνþν.
Τα σκευÜσματα που χρησιμοποιοýνται Ýχουν παρασιτοκτüνο,παρασιτοστατικÞ Þ ανοσορυθμιστικÞ δρÜση. ΥπÜρχουν διÜφορα θεραπευτικÜ σχÞματα τα οποßα χρησιμοποιοýνται στην ΕλλÜδα και αξßζει να σημειþσουμε üτι αρκετÜ ζþα Ýχουν θεραπευτεß σε ποσοστü 100%.
Η επιτυχßα üμως της θεραπεßας εξαρτÜται σε μεγÜλο βαθμü απü τον ßδιο τον οργανισμü και συγκεκριμÝνα απü το ανοσοποιητικü του σýστημα καθþς και απü την βλÜβη που Ýχει υποστεß απü την εισβολÞ του πρωτüζωου.
Zþα που Ýλαβαν τα ßδια φαρμακευτικÜ σκευÜσματα στο ßδιο ακριβþς θεραπευτικü σχÞμα δεν ανταποκρßθηκαν με τον ßδιο τρüπο.
ΚατÜ τη διÜρκεια της θεραπεßας, οι σκýλοι εßναι απαραßτητο, να ελÝγχονται εργαστηριακÜ γιατß ορισμÝνα φÜρμακα εßναι ηπατοτοξικÜ, νεφροτοξικÜ και μπορεß να προκαλÝσουν παρενÝργειες στον οργανισμü.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Πρþτα απü üλα πρÝπει να διευκρινιστεß üτι δεν υπÜρχει κανÝνα προληπτικü μÝτρο που να μπορεß να προστατÝψει το σκýλο σας 100% απü τη νüσο παρÜ μüνο να μειþσει την πιθανüτητα μüλυνσης.
Το εμβüλιο του καλαζÜρ εßναι το βασικüτερο üπλο που Ýχουμε στη κατοχÞ μας πια για τη πρüληψη της λεισμανßωσης, μιας και σε συνδιασμü με τα υπüλοιπα μÝτρα που θα αναφερθοýν μας προσφÝρει προστασßα της τÜξεως του 90%.
Η λÞψη των υπüλοιπων προληπτικþν μÝτρων πρÝπει να λαμβÜνεται τους ζεστοýς μÞνες και μÜλιστα τις νυκτερινÝς þρες, επειδÞ η σκνßπα η οποßα ευθýνεται για τη μετÜδοση της νüσου, κυκλοφορεß το βρÜδυ.
Η χρÞση αμποýλας κÜθε μÞνα και κολÜρου με αντομοαπωθητικÝς ικανüτητες εßναι Ýνα βασικü μÝτρο πρüληψης της σκνßπας.
Μπορεßτε να χρησιμοποιεßτε εντομοαπωθητικÝς ουσßες εξωτερικοý Þ εσωτερικοý χþρου π.χ φιδÜκια, συσκευÝς που μπαßνουν στη πρßζα και οτιδÞποτε με λßγα λüγια χρησιμοποιεßτε για να απομακρýνετε σκνßπες και κουνοýπια.
ΤÝλος Ýνα Üλλο μÝτρο εßναι η τοποθÝτηση ενüς λεπτοý δικτυωτοý (σßτας) στα παρÜθυρα τις νυκτερινÝς þρες.
Συνßσταται ορολογικüς Ýλεγχος των ζþων κÜθε 6 μÞνες Ýτσι þστε αν το ζþο σας Ýχει μολυνθεß απü το παρÜσιτο, να ξεκινÞσετε νωρßς θεραπεßα. ΠρÝπει να γνωρßζετε üτι τα ποσοστÜ ßασης σε αυτÞ τη περßπτωση εßναι αρκετÜ υψηλÜ.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Η λεισμανßωση μεταδßδεται στον Üνθρωπο αλλÜ üχι απü το σκýλο. Μελετþντας τον βιολογικü κýκλο του παρασßτου εßναι ολοφÜνερο üτι για τη μετÜδοση του νοσÞματος ευθýνεται η σκνßπα και üχι ο σκýλος. ΜετÜ απü Ýρευνες εßναι αποδεδειγμÝνο üτι : Η λεúσμÜνια προσβÜλλει τον Üνθρωπο.Επßσης υπÜρχουν Ýρευνες οι οποßες ισχυρßζονται üτι υπÜρχουν ζωοφιλικÝς και ανθρωποφιλικÝς σκνßπες, δηλαδÞ üτι Üλλες σκνßπες μολýνουν τον Üνθρωπο και Üλλες τον σκýλο.
Ο Üνθρωπος μολýνεται μüνο απü νýγμα σκνßπας και üχι απü οποιαδÞποτε επαφÞ και αν Ýχει με μολυσμÝνο σκýλο. Μολýνεται δηλαδÞ απü τη προμαστιγωτÞ μορφÞ του παρασßτου που υπÜρχει μüνο στα στοματικÜ μüρια του φλεβοτüμου.
Θεραπεßα για τον Üνθρωπο υπÜρχει και μποροýμε να μιλÜμε για ßαση της νüσου.
ΠροληπτικÜ μÝτρα για την αποτροπÞ μüλυνσης στον Üνθρωπο εßναι η καταπολÝμηση της σκνßπας και üχι του σκýλου.