Ο τοκετüς μπορεß να εßναι μßα επßπονη και τρομαχτικÞ εμπειρßα για σκýλο και ιδιοκτÞτη. ¼ταν γνωρßζετε την εξÝλιξη του φυσιολογικοý τοκετοý και τη σωστÞ φροντßδα της εγκυμονοýσας, μπορεß να σας βοηθÞσει να ξεχωρßσετε τι εßναι φυσιολογικü και πüτε πρÝπει να εμπλÝξετε τον κτηνßατρü σας.
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Η εγκυμοσýνη του θηλυκοý σκýλου κρατÜει 63 ημÝρες. Το να γνωρßζετε üμως την ακριβÞ ημερομηνßα της σýλληψης εßναι σχεδüν ακατüρθωτο, μιας και η θηλýκια μπορεß να ζευγαρþσει με τον αρσενικü πριν και μετÜ την ωορρηξßα. Γι' αυτü ο χρüνος μεταξý ζευγαρþματος και τοκετοý κυμαßνεται απü στις 58 Ýως 70 ημÝρες. Ο κτηνßατρος σας μπορεß να σας βοηθÞσει να στενÝψετε τα χρονικÜ περιθþρια με Ýνα υπερηχογρÜφημα.
ΠρÝπει επßσης να γνωρßζετε, üτι το γεγονüς üτι το κατοικßδιü σας ζευγÜρωσε δεν εξασφαλßζει üτι εßναι και Ýγκυο. ΚÜποια ζþα θα δεßξουν και σημÜδια εγκυμοσýνης χωρßς üμως αυτü να εßναι αλÞθεια. ΥπÜρχει Ýνα φαινüμενο στους σκýλους η ψευδοκýηση. Για να επιβεβαιþσετε την εγκυμοσýνη θα συσταθεß ακτινογραφßα Þ υπÝρηχος απü τον κτηνßατρü σας.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αφοý επιβεβαιωθεß η εγκυμοσýνη εßναι απαραßτητη η σωστÞ φροντßδα της μελλοντικÞς μαμÜς. Πριν τη ζευγαρþσετε βεβαιωθεßτε üτι Ýχει κÜνει üλα της τα εμβüλια. Δε συστÞνετε ο εμβολιασμüς του σκýλου σας κατÜ τη διÜρκεια της εγκυμοσýνης. Επßσης βεβαιωθεßτε üτι Ýχει κÜνει παρασßτωση και üτι δε νοσεß απü κÜποιο παρασιτικü νüσημα
ΜετÜ τη σýλληψη και για τις επüμενες 4 με 5 εβδομÜδες της εγκυμοσýνης οι θηλυκÝς δεν χρειÜζονται κÜποια ιδιαßτερη διατροφÞ. Αυτü üμως αλλÜζει μετÜ την 5 με 6 εβδομÜδα. Τα κουτÜβια αρχßζουν να αναπτýσσονται γρÞγορα χρησιμοποιþντας πολλÜ θρεπτικÜ συστατικÜ απü τη μητÝρα . Σ' αυτÞ τη περßοδο θα πρÝπει να αλλÜξετε τη διατροφÞ της σε κÜποια τροφÞ ανÜπτυξης Þ κÜποια ειδικÞ τροφÞ για εγκυμονοýσες. Συνεχßστε αυτÞ τη διατροφÞ μÝχρι να απογαλακτιστοýν τα κουτÜβια. Βιταμßνες Þ Üλλα συμπληρþματα δεν συστÞνονται οýτε και εßναι απαραßτητα. Με μßα κατÜλληλη δßαιτα ο σκýλος σας λαμβÜνει τα απαραßτητα θρεπτικÜ συστατικÜ.
Μη ξεκινÞσετε να ταÀζετε τον σκýλο σας τροφÞ με αυξημÝνες θερμßδες πριν το τελευταßο τρßτο της εγκυμοσýνης. Αυτü μπορεß να οδηγÞσει στη παχυσαρκßα και σε δυστοκßα.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ
¼ταν πλησιÜζει η ημερομηνßα του τοκετοý φτιÜξτε Ýνα χþρο καθαρü και ασφαλÞ για να γεννÞσει ο σκýλος σας. Αυτüς ο χþρος θα πρÝπει να εßναι ασφαλÞς για τα κουτÜβια αλλÜ και Üνετος για να μπαινοβγαßνει η μητÝρα. ΑρχικÜ τοποθετÞστε εφημερßδες μÝσα για να μπορεßτε να το καθαρßζετε εýκολα. ¼ταν γεννηθοýν üλα τα κουτÜβια στρþστε κουβÝρτες Þ πετσÝτες για υπüστρωμα. Φροντßστε να κÜνετε το κατοικßδιü σας να χρησιμοποιεß τον χþρο αυτü πριν τον τοκετü, αλλιþς μπορεß να αποφασßσει να γεννÞσει τα κουτÜβια της κÜπου αλλοý πχ στο κρεβÜτι σας!
Μßα τελευταßα συμβουλÞ εßναι να πÜτε το σκýλο σας στον κτηνßατρü σας κατÜ το τÝλος της εγκυμοσýνης για Ýναν υπÝρηχο για να δεßτε πüσα κουτÜβια Ýχει και αν εßναι üλα υγιÞ.
ΤΟΚΕΤΟΣ
¼ταν πλησιÜζει η μÝρα του τοκετοý καλü θα Þταν να παßρνετε τη θερμοκρασßα του ζþου σας δυο φορÝς την ημÝρα. 24 þρες πριν τον τοκετü πÝφτει η θερμοκρασßα του ζþου. Αυτü θα σας κÜνει να καταλÜβετε üτι ξεκινÜει η διαδικασßα του τοκετοý.
ΣΤΑΔΙΟ Ι ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ
Αφοý πÝσει η θερμοκρασßα του ζþου, αρχßζει το πρþτο στÜδιο του τοκετοý, που χαρακτηρßζεται απü ανησυχßα. Μπορεß να παρατηρÞσετε ταχýπνοια, Üρνηση για φαγητü ßσως και εμετü. ΑυτÞ εßναι η στιγμÞ που πρÝπει να τη βÜλετε στον χþρο που Ýχετε διαμορφþσει.
Αυτü το στÜδιο τυπικÜ διαρκεß 6-12 þρες. Στο τÝλος αυτοý του σταδßου ο τρÜχηλος εßναι αρκετÜ διεσταλμÝνος. ΕÜν ο σκýλος σας δεν αρχßσει να γεννÜει 24 þρες μετÜ το πρþτο στÜδιο συστÞνεται η κτηνιατρικÞ βοÞθεια.
ΣΤΑΔΙΟ ΙΙ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ
Σαν δεýτερο στÜδιο του τοκετοý ορßζεται η γÝννηση του πρþτου κουταβιοý. Οι συσπÜσεις Ýχουν αρχßσει και η θηλυκιÜ αρχßζει να σπρþχνει.
Το πρþτο κουτÜβι πρÝπει να βγει μÝσα σε 1-2 þρες απü τη στιγμÞ των συσπÜσεων. ΜετÜ τη γÝννηση του πρþτου κουταβιοý η θηλυκιÜ μπορεß να περÜσει σε μßα φÜση ξεκοýρασης που μπορεß να διαρκÝσει Ýως και 4 þρες. Η διαδικασßα θα ξεκινÞσει και πÜλι και θα γεννηθοýν και τα υπüλοιπα κουτÜβια. ΕÜν γνωρßζετε üτι Ýχει και Üλλα κουτÜβια και η φÜση ξεκοýρασης διαρκÝσει πÜνω απü 4 þρες, συστÞνεται η κτηνιατρικÞ βοÞθεια. ΑυτÞ η περßοδος ξεκοýρασης μπορεß να μη συμβαßνει μετÜ απü κÜθε κουτÜβι. ΚÜποιες φορÝς γεννιοýνται πολλÜ κουτÜβια το Ýνα πßσω απ το Üλλο.
ΣΤΑΔΙΟ ΙΙΙ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ
ΜετÜ τη γÝννηση του κÜθε κουταβιοý η θηλυκιÜ μπαßνει στο τρßτο στÜδιο του τοκετοý. Αυτü ολοκληρþνεται με την αποβολÞ του πλακοýντα και συνÞθως επÝρχεται 5-15 λεπτÜ μετÜ τη γÝννηση του κουταβιοý. Αν γεννηθοýν πολλÜ κουτÜβια το Ýνα μετÜ το Üλλο, το ßδιο αναμÝνουμε να γßνει και με τους πλακοýντες. Αφοý βγει ο πλακοýντας η θηλυκιÜ μπαßνει πÜλι στο δεýτερο στÜδιο του τοκετοý. Μπορεß να μπει σε φÜση ξεκοýρασης Þ να ξεκινÞσουν οι συσπÜσεις. ΚατÜ τη διÜρκεια του τοκετοý η θηλυκιÜ περνÜει απ το δεýτερο στο τρßτο στÜδιο του τοκετοý μÝχρι να γεννÞσει üλα τα κουτÜβια. Εßναι σημαντικü να μετρÜτε τους πλακοýντες, να εßναι ο ßδιος αριθμüς με τα κουτÜβια που γεννÞθηκαν. Αν κÜποιος πλακοýντας δεν βγει συστÞνετε η κτηνιατρικÞ βοÞθεια.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ
Μüλις γεννηθεß το κουτÜβι, η μητÝρα πρÝπει να αρχßσει να το καθαρßζει αμÝσως γλýφοντÜς το για να το βγÜλει απ τον αμνιακü σÜκο και να του κüψει τον ομφÜλιο λþρο. Η θηλυκιÜ μπορεß και να φÜει τους πλακοýντες κÜτι που καλü θα Þταν να αποφευχθεß γιατß μπορεß να τις φÝρει εμετοýς και διÜρροιες. Γι αυτü θα μποροýσατε εσεßς να αφαιρεßτε τους αμνιακοýς σÜκους Ýτσι þστε να μπορεßτε και να τους μετρÜτε.
Τα κουτÜβια που γεννιοýνται ακßνητα και μÝσα στον αμνιακü σÜκο χρειÜζονται Üμεση βοÞθεια. Αν η μητÝρα δεν ανοßξει αμÝσως τον σÜκο και να αρχßσει να γλýφει το κουτÜβι τüτε πρÝπει να επÝμβετε εσεßς. Σκßστε τη μεμβρÜνη του σÜκου και καθαρßστε και τρßψτε το κουτÜβι με μßα καθαρÞ πετσÝτα. Μπορεß να χρειαστεß να το κÜνετε και για τα επüμενα κουτÜβια αν η μητÝρα δε δεßχνει ιδιαßτερο ενδιαφÝρων προς τα νεογÝννητÜ της. ΔÝστε τον ομφÜλιο λþρο 1 εκατοστü απü τη κοιλιÜ του μωροý χρησιμοποιþντας οδοντικü νÞμα Þ κλωστÞ και κüψτε τον υπüλοιπο λßγο πιο κÜτω απü τον κüμπο. Καθαρßστε και τρßψτε το κουτÜβι μÝχρι να το ακοýσετε να κλÜψει. ΒÜλτε το κουτÜβι πßσω στη μητÝρα του και βεβαιωθεßτε üτι το αφÞνει να θηλÜσει.
Το να εßσαστε προετοιμασμÝνοι να βοηθÞσετε και να κατανοÞσετε το νεογÝννητο κουτÜβι εßναι πολý σημαντικü για να μπορÝσετε να βοηθÞσετε αυτü και τη μητÝρα σ αυτÜ τα πρþτα τους βÞματα στη ζωÞ.